Gevolg

Vocht in je smartphone kan grote gevolgen hebben. Er zijn een aantal manieren waarop te zien is dat er vocht in je toestel heeft gezeten: ________________________________________________________________________________________
  • Vochtindicatoren verkleuren. Dit zijn stickertjes die door de fabrikant op verschillende plaatsen in het toestel worden geplaatst. Deze stickertjes verkleuren als ze in aanraking komen met vocht.
  • Oxidatie- en corrosievlekken op de onderdelen. Dit zijn witte, poederige vlekken die je vindt op onderdelen waar vocht heeft gezeten. Dit is een directe aantasting van de onderdelen. Deze vlekken betekenen dan ook vaak dat het onderdeel niet meer of minder goed werkt.
  • Droogvlekken op de onderdelen. Deze “wolken” zijn plaatsen waar vocht heeft gezeten en waar dit ook weer is opgedroogd. Je kunt dit vergelijken met een opgedroogde koffie- of wijnvlek op de tafel. Je ziet dan dat het vocht is opgedroogd, maar wel een droogvlek heeft achtergelaten. Deze vlekken zien we vaak in combinatie met oxidatie- of corrosievlekken.
  • Kortsluiting. Dit komt vaak voor samen met de bovenstaande kenmerken. Elektronica en vocht gaan niet goed samen. Als het vocht op de “goede” plaats komt, kan er kortsluiting ontstaan in het elektronisch circuit. Je kunt dit zien aan een brandvlek in het toestel.
  • Overblijfselen (bijvoorbeeld bruine drab bij cola of koffie). Dit komt het minst vaak voor, maar is misschien het best herkenbaar. Als er een drank over het toestel heen is gegaan, blijft er vaak meer over. Omdat drank niet alleen uit water bestaat, kun je hier vaak zien dat er een drabje achterblijft. Bij cola kun je dan denken aan een bruine, karamelachtige drab.